Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Članki > Alpinistični odsek OSTALI ČLANKI
Ogledov: 6424      

 Fitz Roy; smer Mate, Porro y Todo lo Demas


Dodano: 16.02.2011, Avtor: Matjaž Dušič

Matjaž Dušič in Lovro Vršnik sta v Fitz Royu, v severnem stebru preplezala smer Mate, Porro y Todo lo Demas (900 m, 6c) + Casaroto (500 m, 6b+/A0).

7.2.2011
Ponedeljkovega jutra se je napravilo vreme, zato smo se odpravili na pustolovščino. Matjaž, Lovro in Tanja smo se odpravili na bivak Piedra Negra. Tam smo si postavili šotor, napravili fajn makarone in čakali na dan 1.

8.2.2011
Ob 6. zjutraj smo odšli na prelaz Cuadrado. Od tu dalje sva pot nadaljevala sama brez Tanje. Potrebovala sva še 4 ure do vstopa v smer, kjer je bila pred nama že ena švedska naveza. V smeri sva bila že dva tedna prej, ampak sva morala obračati, ker je bilo v počeh preveč snega in ledu. No, sedaj je bila super plezarija. Ves čas v kotu po katerem so se vile razne poči (900 m poči!). Težavnost je bila večino časa konstantna med 6b do 6c+. Po trinajstih raztežajih sva prispela na polico in si tam uredila bivak.

Začetni raztežaji
Začetni raztežaji v Mate, porro y todo lo demas

9.2.2011
Očitno sva doma pozabila zapreti windovse, ker je tako pihalo. Ob 8. uri zjutraj sva nadaljevala s plezanjem. Po šestih raztežajih sva dosegla vrh Gore Pilarja kjer se konča smer Mate, Porro y Todo lo Demas. Opravila sva dva krajša spusta do sedla. S sedla sva nadaljevala vzpon po Casarottejevi smeri do vrha. Po šestih raztežajih Casarotta se je težavnost umirila. Tako sva vrh dosegla ob 21.30 uri on tam srečala še nekaj navez iz smeri Franco Argentina. Po kratkem oddihu na vrhu sva pričela s sestopom po Franco Argentini.

 

Casarrotove poči z ledom in letečim snegom
Casarrotove poči z ledom in letečim snegom

10.2.2011
Po vseh spustih ob vrvi in zapletih sva bila ob 7. uri na snežišču La Silla. Od tam sv sestopila do Brecha de los Italianos in opravila še 5 spustov. Nato sva po ledeniku preko prelaza Guillaumet prispela nazaj na Piedra Negro. Ob 12. uri sva bila nazaj pri šotoru, kjer je sledilo 3 urno spanje. Potem sta nama prišli na pomoč Tanja in Maja za transport opreme. Skupaj smo nadaljevali pot preko Piedra del Fraile v Chalten. Že skoraj ob polnoči smo zaključili vzpon ob pivu :).

Opombe: Smer Mate, Porro y Todo lo Demas je imela od leta 2008 le 5-6 ponovitev. Sva prva, ki sva to smer povezala s Casarrotojevo smerjo do vrha Fitz Roya. Drugi dan plezanja sva švedsko navezo prehitela. Ko sva bila že v tretjem raztežaju Casarrota, sva jih še zadnjič videla na vrhu Gorre pilarja. Verjetno sta obračala. Prva dva raztežaja Casarota sta bila precej ledena, snežena, vetrovna, mokra,...

Lep alpinistični pozdrav!

Odprava poteka dalje... Matjaž, Lovro, Tanja in Maja

Opis smeri: http://www.pataclimb.com/climbingareas/chalten/fitzgroup/fitz/mate.html

Komentarji (7) - vidni samo prijavljenim!

Prikaži vse članke

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji