Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Članki > Planinsko društvo OSTALI ČLANKI
Ogledov: 3199      

 Ali prehitro odnehamo?


Dodano: 22.07.2013, Avtor: Marjan Bradeško

Del besedila Marjana Bradeška v uvodniku letošnje julijske številke Planinskega vestnika.

... Beseda je nanesla na ljudi, ki se preprosto zapodijo v steno ... in potem se zatakne. Govorili smo o tem, kako danes gorniki odidejo na pot brez potrebnih priprav, ne vzamejo ne zemljevida ne vodnika, še za pot se ne pozanimajo vnaprej. Saj bodo kasneje v steni ali kje drugje na gori opis prebrali kar s pametnega telefona. In potem plezajo, pogledujejo na napravico (morda so doma celo poskenirali opis iz vodnička), povečujejo sliko in črke (sonce vendar tako močno sije na zaslonček), pa gredo v naslednji raztežaj, do naslednjega razcepa, pa spet pogledajo ... in mrk! Zmanjka baterije. V nahrbtniku ni ničesar, tudi tistih dveh pomečkanih listov papirja s kopijo opisa poti ali smeri, ki smo jih nekoč imeli s seboj, ni.

Župan je v pogovoru rekel: "Naslednje, kar vprašajo, je: Kje je helikopter?"

Res, prav značilno obnašanje za današnji čas, "čas odnehovanj". Hitra, slaba priprava, če sploh je, z mislijo: saj - bomo že sproti. In ob prvi težavi: odnehajmo, pokličimo helikopter.

Dobra priprava, se ve, je pol uspeha. Še posebej to velja za obiskovanje gora. Pa se ne nanaša le na telesno in psihično pripravo, ampak na povsem "operativno" pripravo. Kaj bo v nahrbtniku, kakšno opremo bomo imeli s seboj, kje bomo jedli in pili, predvsem pa - kje bomo hodili? Nekaj branja vodnikov, dober pregled zemljevida, razmišljanje o napornosti poti, o njenih možnih različicah, o umiku, če grozi slabo vreme ali se kako drugače zatakne. Si je mar tako težko vzeti nekaj časa za dobro pripravo? Je tako težko izpisati ali prekopirati nekaj strani? Vzeti vodnik in zemljevid s seboj...

...

Kako sem že rekel? Čas "odnehovanja"? Nikar ne odnehajte takoj. Predvsem ne že pri pripravah. Bodite malo trmasti. Dobra priprava na turo se bo gotovo obrestovala. In zaradi nje tudi na turi ne boste tako hitro odnehali - pravzaprav, če gre vse dobro, boste zadovoljni dosegli cilj. Srečno na poletnih poteh.

Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži vse članke

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji