Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Članki > Alpinistični odsek OSTALI ČLANKI
Ogledov: 2071      

 Grapa kopja


Dodano: 10.10.2009, Avtor: Zdenko Zorič

Za prvi vzpon v Prokletijah sva se po predhodnih ogledih smeri v pogorju Brada odločila za prvo ponovitev Grape koplja.

Pristop je vodil od tabora do konca doline Grbaje, nato na desni strani preko melišča v žleb, po katerem se pride do amfiteatra. Pod steno je bilo še ogromno trdo snežišče, po katerem sva se hotela vzpeti do stene, toda med steno in snežiščem je bila široka in globoka poč. Zato sva se spustila po snežišču in poiskala pot v krajno poč ter nadaljevala po nekakšnem snežnem balkonu do kota, kjer poteka smer. Zaradi iskanja poti sva izgubila eno uro in vstopila komaj ob 7. uri. Prvi raztežaji so vodili po kaminih in žlebovih do previsov, kjer je raztežaj tehničnega plezanja. Tukaj sva tudi našla dve vrvi, ki sta viseli čez previs. Eno od vrvi sva uporabila za transport nahrbtnikov. Potem je smer potekala še dva raztežaja po težjem svetu, nato pa je prešla v lažji svet. Sedaj sva si privoščila tudi prvi počitek in malico. Po sedmih urah je ostalo še približno 700 m smeri. Sledil je spust ob vrvi v grapo, kjer je bil še sneg in led. Ker je smer po grapi potekala po lažjem svetu, sva lahko precej hitro napredovala, toda kljub temu grape s skoki ni bilo kraja. Malo pred sončnim zahodom sva priplezala do konca grape, kjer smer zavije na desni greben. Na greben sva prišla ob zahodu sonca.
Do vrha Maja Bajs je bilo še približno eno uro hoje po ozkem in razbitem grebenu. Poti z vrha Maja Bajs nisva poznala, zato sva se raje odločila za bivak kot pa za sestop v temi. Na grebenu sva poiskala večji prostor in ga obgradila s kamenjem. Zaradi svežega zraka in utrujenosti sva kljub neudobnemu ležišču kmalu zaspala. Naslednji dan sva se že ob svitu odpravila proti vrhu in v dolino.

Ivo Veberič in Zdenko Zorič sta 1. avgusta 1978 opravila prvo ponovitev Grape koplja (IV+ z mesti V+ in VI, 14 ur) v masivu Brade v Prokletijah.

Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži vse članke

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji