Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Novice > Alpinistični odsek OSTALE NOVICE
Ogledov: 186      

 Predstavitev: ARARAT - biblijska gora


Dodano: 17.05.2024

V četrtek, 23. maja ob 20 uri po rednem sestanku, vas vabimo na predstavitev ARARAT - biblijska gora, ki jo bo pripravil alpinist, inštruktor in vodnik Boris Strmšek.

Ararat je 5137 m visok mirujoč vulkanski stožec, ki ga poznamo že iz biblijskih zgodb, saj naj bi nekje v bližini pristal Noe z njegovo barko po tako imenovanem "vesoljnem potopu". Najvišja gora Armenskega pogorja je hkrati najvišja gora Turčije. Vzpon nanjo je že prava gorniška odprava v malem, saj nas čakajo višinski tabori, aklimatizacija, v vršnem delu stopimo na sneg, obenem pa lahko v okolici gore obiščemo zanimiva mesta in vasi, spoznavamo drugačno kulturo in pokrajino. Ararat leži v skrajnem severovzhodnem delu Turčije, kjer živijo pretežno Kurdi, v bližini meje z Armenijo in Iranom. Pozimi zna biti gora zelo hladna zaradi vetrov, v poletnem času pa je precej bolj prijazna, čeprav lahko doživimo tudi prave višinske snežne nevihte. Blizu se nahaja največje turško jezero Van s površino 3.755 kvadratnih kilometrov z istoimenskim milijonskim mestom in številnimi znamenitostmi. 

Ararat in njegovo okolico nam bo v četrtek, 23. maja ob 20. uri po rednem sestanku, v sliki in besedi predstavil alpinist, alpinistični inštruktor in vodnik Boris Strmšek, ki se tja odpravlja z Društvom Strmina ponovno v avgustu, na predavanju pa boste lahko dobili več informacij, če bi vas zanimal treking in vzpon na najvišjo turško goro. 

Vabljeni na predstavitev in potopisno druženje!

Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži več novic

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji