Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Članki > Alpinistični odsek OSTALI ČLANKI
Ogledov: 1802      

 Utrinki z Volušnice


Dodano: 10.10.2009, Avtor: Ljuba Simonič

Sedmi dan bivanja naše odprave v Prokletijah se nagiba h koncu. Vseh dvanajst udeležencev odprave nas je razvrščenih pod svetilko sredi tabora.

Imamo sestanek in beseda teče o vzponih, ki naj bi jih opravili naslednji dan. Tone, oba Marjana in jaz se odločimo, da bomo ponovili Črnogorsko smer v Volušnici. Ostali pa si izberejo smeri v Maja Balsu. Po končanem sestanku takoj zlezemo v šotore in v spalne vreče in že nas zajame spanec.
Zjutraj me prebudi rožljanje posode. To pomeni, da so nekateri že vstali in zajtrkujejo. Ura je šele štiri in ko zlezem iz tople spalne vreče, me kar strese v hladnem jutranjem zraku. Zelo se mi prileže topel čaj, ki me že čaka pripravljen, takoj nato pa že odhitimo proti Volušnici. Čez slabo uro smo že na vstopu, kjer se navežemo. Tone se prvi spoprime s steno in brez težav premaga prvi raztežaj. Uredi si stojišče in pokliče Marjana, da pride za njim. Nato krene tudi najina naveza. Tako obdelamo tudi drugi raztežaj in že smo pod strmim skokom. Skala je tukaj zelo krušljiva in oprimkov skorajda ni. Najina naveza tu prevzame vodstvo. Marjan je kmalu na vrhu skoka, kjer zabije klin, nato pa preči v desno in si uredi stojišče lepo v senci. Sonce namreč že neusmiljeno pripeka in ko plezam čez skok, mi je kar precej vroče. Zato mi prav pride varovališče v senci. Smer poteka sedaj po kaminu navzgor v hladno votlino, nato pa levo iz nje po krušljivih skalah na melišče in nato na travnato polico. Tu je teren sorazmerno lahek, zato z Marjanom hitro napredujeva. Pod naslednjim skokom počakava drugo navezo, ki je nekoliko zaostala. Tu nekoliko pokramljamo, Marjan pa že nadaljuje in kmalu smo tudi mi za njim na vrhu skoka in že hitimo po travah naprej. Ko premagamo še tretji skok, je pred nami še prečenje v desno in navzgor med grmičevjem ter najlepši del po grebenu do vrha.
Tu se nam odpre čudovit razgled na dolino Grbajo in na naš tabor v njej, na vrhove Maja Bals, Maja e Keče, Očnjaka … ter na drugi strani na vrhove, po katerih teče jugoslovansko-albanska meja. Na vrhu se nekoliko okrepčamo ter naredimo nekaj posnetkov, nato pa se odpravimo proti dolžini. Že z vrha smo zagledali dve pastirski koči in ko se jima približamo, zaslišimo pasje lajanje. Kmalu smo pri eni izmed koč in medtem, ko si jo ogledujemo, se na pragu pojavita pastirici. Povabita nas, da se nekoliko spočijemo, ter nam postrežeta s kozjim mlekom. Žejni ga popijemo ter še malo pokramljamo s pastiricama. Povesta nam, da sta tukaj le poleti – tri mesece, ko paseta ovce in krave, čez zimo živita v vasi Gusinje. Ker se nam mudi v tabor, skupno s pastiricama še poziramo pred kamnito kočo za posnetek in ko dobimo še njun naslov, že odhitimo proti taboru. Tu smo prijetno presenečeni, saj nas že čaka kosilo, ki so ga pripravili dežurni.
Ko se po kosilu pogovarjamo o opravljenem vzponu z drugimi člani odprave, jim opisujemo čudovit razgled z vrha Volušnice in ko jim omenimo še prijazne pastirice, se nekateri odločijo, da bodo naslednji dan ponovili našo turo.
Mi štirje se odločimo, da bomo jutrišnji dan preživeli ob Plavskem jezeru.

Črnogorsko smer (IV/II) v Volušnici sta 6. avgusta 1978 plezali navezi Tone Golnar – Marjan Bizjak in Marjan Koren – Ljuba Simonič.

Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži vse članke

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji