Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Avstralija in Oceanija >  Avstralija  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 2895    

Avstralija, 1992


 Avstralija, Avstralija in Oceanija
Trajanje odprave: ??.??.1992 do ??.??.1992

Člani odprave:

Marko Lukič
Alenka Vrezner

Punks in the Gym

Pankerji v telovadnici

Precej pesimistično razpoložen se je odpravil v Avstralijo mariborski plezalec Marko Lukič. Kljub poškodbi v zimi, zaradi česa je nekaj časa miroval, se je njegova pot po avstralskih plezališčih končala izjemno uspešno. Preplezal je namreč najtežjo smer v Avstraliji z imenom "Punks in the Gym" (Pankerji v telovadnici), ki nosi avstralsko oceno 32, kar je enakovredno naši X +. Pri nas uporabljamo ocenjevalno lestvico Mednarodne zveze alpinističnih organizacij - UIAA, ki ima stopnje od I (ena) do XI (enajst).

Njegova pot se je začela v državi Victoria in v plezališču Mt. Arapiles. Lukič je preplezal tri smeri, "Masada"(IX+), "India"(IX+) in kombinacijo smeri "India-Etiopija" z oceno IX + /X -. Nato je v plezališču Grampians ponovil smer "Daniel or Tiger", ocenjeno z X-/X. Sledila sta vzpona v Mt. Arapiles, "You are Terminated"(X-) in znana "Lord of the Rings"(X). Vrhunec pa je pomenil vzpon v "Punks in the Gym". 30 metrov visoka smer, ki je sicer le malo previsna, se mu je upirala le slaba dva dni. Najtežji del smeri je sestavljen iz štirih detajlov, ki zahtevajo od plezalca maksimalno moč, obenem pa je treba te detajle povezati med seboj. Oprimki so zelo majhni in daleč narazen. Da je smer zelo težka, pove že podatek, da je imela do tega leta le dva vzpona. 85. in 86. leta sta jo preplezala Nemca Wolfgang Gulich in Stephan Glovach. Mnogi znani plezalci so morali odnehati, na primer Anglež Andy Politt po 42 dneh poskusov. Francoz Patrick Edlinger je potem, ko je odnehal, izrazil mnenje, da si smer prav gotovo zasluži oceno X+/XI-. Odnehali so tudi številni drugi, Rabottou, Horhager... Letos je, le nekaj dni pred Lukičem, uspel v smeri Anglež Jerry Moffat, ki je prav tako eden najboljših plezalcev na svetu. Za vzpon je potreboval dva dneva. Takšne serije vzponov, ki jo je opravil Marko Lukič, avstralski plezalci doslej še niso videli. Poleg tega je precej plezal "na pogled" (smer je treba preplezati v prvem poskusu, brez predhodnega poznavanja smeri), kar je seveda precej težje, kot pa če smer prej preštudiramo. Za konec se je Lukič odpravil še v drzavo Queensland v plezališče Frog Buttres. Smer "Whistling Kite", ki velja za drugo najtežjo v Avstraliji in nosi oceno X, je Lukič preplezal v dveh dneh. Za primerjavo, prvi vzpon je trajal deset dni.

Tudi Alenka Vrezner, prav tako članica AO Kozjak iz Maribora, je preplezala precej smeri, med drugim tudi eno z oceno VII, eno VII+ in eno VII+/VIII-. Vzponi, ki jih je opravil Marko Lukič, so v Avstraliji precej odmevali. Tudi tokrat seveda ni šlo brez pomoči posameznikov in delovnih organizacij. Najbolj sta podprla njegovo pot športna zveza Maribora in Inntal-Bosna, z opremo pa sta pomagala Papi Sport in La Sportiva iz Italije. Posebej velja omeniti še Iva in Heleno Leber iz Melbourna, ki sta naša plezalca nadvse prisrčno sprejela in jima pomagala pri nadaljnji poti po Avstraliji.

Iz Večera, 5.maja 1992,  Boris Strmšek


 Avstralija

Avstralija in Oceanija

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji