Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Severna Amerika >  ZDA  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 3045    

Plezališča ZDA, 1990


 ZDA, Severna Amerika
Trajanje odprave: ??.10.1990 do ??.10.1990

Člani odprave:

Marko Lukić

Za začetek se je Lukić odpravil v plezališče Mickey`s Beach pri San Franciscu, kjer je ponovil na pogled nekaj smeri z oceno 5.12c (IX-). Nekaj podobnih vzponov je opravil tudi v plezališču Lake Tahoe. Nato pa je obiskal najboljše ameriško plezališče Smith Rock v Oregonu, kjer so tudi najtežje smeri v ZDA. Odločil se je za eno od treh najtežjih - White Wedding z oceno 5.14b (X+), ki je bila edina od teh v senci. Poleg študija te slovite smeri se je posvetil tudi plezanju na pogled. Tako mu je uspel vzpon v znani smeri Darkness at Noon z oceno 5.13a (IX+). Nato je prišla na vrsto še težja - Times up , ki je ocenjena s 5.13a/b, kar bi bilo enakovredno naši oceni IX+/X-.

Lukić je preplezal na pogled še okoli 20 smeri z oceno od VIII do IX. V Smith Rocku se mu je pridružila tudi Alenka Vrezner, prav tako iz AO Kozjak, ki je preplezala nekaj smeri VII stopnje.

Pred vrnitvijo domov se je odločil obiskati nacionalni park Yosemite v Kaliforniji in slovito steno El Capitana. S soplezalcem iz Nove Zelandije sta v enem dnevu preplezala znano smer Nose . V steno sta vstopila ob drugi uri zjutraj, rob pa sta dosegla ob devetih zvečer. 32 raztežajev dolga in 1000m visoka smer ima oceno VI 5.11 A0 (njena klasična ocena je sicer 5.9 A3 ali VI A3 po nase).

Lukiću so pri uresničitvi omenjenih vzponov pomagali Tovarna montažnih hiš Inntal Bosna, K2 Sport Gorica, Papi Sport in La Sportiva.

Povzetek iz časopisa Večer


 ZDA

Severna Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji