Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Severna Amerika >  ZDA  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 3318    

Plezališča ZDA, 1997


 ZDA, Severna Amerika
Trajanje odprave: ??.08.1997 do ??.08.1997

Člani odprave:

Andrej Grmovšek

Sredi avgusta sta se na plezanje po ZDA odpravila Andrej Grmovšek (AAO Kozjak) in Igor Čorko (ŠK Univerzum). Svoje plezanje sta začela v Koloradu, kjer sta v Eldorado Canyonu poleg krajših športnih smeri težkih do 12.d (IX)) preplezala znamenito Naked Edge, 5.11 (VII+), 200 m in smer X-M, 5.10.c (VII-), 200m. V Boulderju sta kupila tudi rabljen avto, ki je po začetnih težavah za čuda zdržal vseh 5000 milj klajmberske poti. Le to sta nadaljevala v Wild Irisu in plezališčih City of Rocks ter Lake Tahoe in se v vsakem ustavila za dva dni ter plezala smeri na pogled, težke do 12.c (IX-).

V San Franciscu sta se srečala s Sandro Voglar in Andrejem Sotelškom (PAK Senovo) in skupaj so se preselili v Yosemite. Andrej Grmovšek in Igor Čorko sta preplezala Mother Earth v Midle Cathedral Rock, 5.11c, (VIII-) 1*AO, 400m, Rostrum North Face, 5.11c (VIII-), 200m, Grmovšek na pogled, dva dni pa sta porabila za Regular NW Face v Half Domu, 5.11 (VIII-), A2, 600 m, kjer ju je slabo vreme drugega dne prisililo v tehnično plezanje.

Grmovšek je v dolini plezal tudi mnogo krajših poči do 5.11.d (VIII) s sprotnim nameščanjem varovanja, Najtežji vzpon pa mu je uspel v počeni strehi Separate Reality 5.12.a (VIII+). Vsi štirje so se po treh tednih plezanja v Yosemitih odpravili mimo plezališč Owens River Gorge, Red Rocks in Mt. Charelston  pri Las Vegasu v narodni park Zion. V čudovitih stenah iz rdečega peščenjaka sta Grmovšek (na pogled) in Voglarjeva preplezala 300 metrov visoko smer Monkey Fingers 5.11 Ľodvisna od velikosti in debeline plezalčevih prstov. Zaradi poslabšanja vremena so pot nadaljevali do Indian Creeka v bližini Moaba, ki slovi po fantastičnih počeh v peščenjaku. Tam so na pogled preplezali veliko poči do 5.12a (VIII+). Kljub temu, da so imeli kar štiri komplete friendov, nekaterih poči niso mogli preplezati, saj bi zanje potrebovali še več enako velikih omenjenih plezalnih pripomočkov. Za konec so si privoščili še plezanje na 200 metrov visok puščavski stolp Moses Tower, do katerega so se "po 20 miljah makadama, peska in nikakve ceste" komaj pripeljali. V stolpu so Sandra in oba Andreja preplezali Primose Dihidral 5.11+ (VIII). Nato sta se Grmovšek in Čorko odpravila domov, Sandra in drugi Andrej pa sta ostala na divjem zahodu še en mesec.

iz Grifa, št 15, dec.`97


 ZDA

Severna Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji