Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Severna Amerika >  ZDA  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 3103    

Yosemite - Aurora, 1996


 ZDA, Severna Amerika
Trajanje odprave: ??.09.1996 do ??.09.1996

Člani odprave:

Armand Polegek in Boris Lorenčič

Aurora - A5

V začetku septembra sta se v ZDA odpravila mariborska plezalca Boris Lorenčič in Armand Polegek, oba člana alpinističnega odseka Akademskega planinskega društva Kozjak. Njun poglavitni cilj je bil nacionalni park Yosemiti v Kaliforniji in tamkajšnje granitne stene, predvsem smer z imenom Aurora v steni El Capitana. Smer ima tehnično oceno A5 in je dolga 16 raztežajev (približno 800 metrov). Lestvica za tehnično ocenjevanje je od A0 do A5+, torej spada smer med težje na svetu. Čeprav so slovenski plezalci doslej ponovili že precej smeri v El Capitanu, ki je zagotovo med najbolj slovitimi granitnimi stenami na svetu, pa smer Aurora še ni imela slovenske ponovitve. Pred časom je ena naveza poskusila, vendar ji ni uspelo.
Lorenčič in Polegek sta najprej preplezala dve lažji smeri v Yosemitski dolini. West Face v Leaning Towerju sta plezala dva dni in ob tem preizkusila tehniko za tovorjenje opreme ter visečo posteljo, ki sta jo pozneje uporabila v Aurori. Ponovila sta še smer Steck Salathe v Sentinel Rocku, po teh pripravah pa je bila na vrsti smer Aurora.

 

Najprej sta preplezala prve štiri raztežaje, ki so ocenjeni A3 in A3+, v njih napela vrvi in se spustila nazaj pod steno. Po počitku sta nato 15. septembra zares pričela plezati in po petih dneh in pol stopila na vrh stene. Šesti raztežaj je že bil z oceno A4, sledil mu je najtežji raztežaj z oceno A5, za njima pa še kar šest raztežajev A4. Dva raztežaja sta še A3, zadnja dva pa sta lažja.

Sicer pa sta imela dokaj dobro vreme za plezanje, saj je ves čas pihal veter in ni bilo vroče. Aurora je šele osma smer z oceno A5, ki so jo preplezali slovenski plezalci, vse razen ene pa so v steni El Capitana. Med njimi so ponovili tudi nekatere izmed "naj" smeri, kot so Sea of Dreams, Jolly Roger in Wyoming Sheep Ranch.

Boris Strmšek, Večer, 26.9. 1996

Pokrovitelji: APD Kozjak, MB; TAM - teh. oprema, MB; T.E.R.R.A. Sport, MB; Iglu Sport, LJ; Nes, Ptuj; AlpSport, NM; Domen, MB; Press clipping; Anapurna,LJ; Trekking Sport, LJ; Nana, Rogaška Slatina; Raider, MB; Foto Tabor, MB


 ZDA

Severna Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji