Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Azija >  Gruzija  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 2942    

Mount Kazbek, 2012


 Gruzija, Azija
Trajanje odprave: 17.08.2012 do 24.08.2012

Člani odprave:

Turčija: Ersan Başar, Caner Alpay, Cem Kıyak, Müslüm Öndeş, Mehmet Yağcı
Makedonija: Živko Temelkoski, Maja Boskoska, Jonče Ilievski
Črna gora: Edita Files-Bradarić, Ružica Stanković
Srbija: Slobodann Lalić, Lazar Popara
Slovenija: Bojan Rotovnik, Branko Ivanek
Mednarodne odprave v Gruzijo v organizaciji Balkan Mountaineering Union (BMU) sta se iz Slovenije udeležila Bojan Rotovnik in Branko Ivanek.

Stratovulkan Mount Kazbek (5.033 m) je eden izmed najvišjih ter najlepših vrhov Kavkaza in leži v vzhodnem delu osrednjega Kavkaza. Kazbek je znan tudi pod gruzijskim imenom "Mkinvartsveri" ("gora ledenikov") - saj ima devet ledenikov. Vrh tehnično ni zahteven, vendar je vzpon na Kazbek resna gorska tura, ki terja zelo dobro fizično kondicijo in izkušnje v hoji po ledeniku.

17.8.    Brnik - Istanbul - Trabzon
Polet z letalom Turkish Airlines do Istanbula in po krajšem postanku nadaljevanje leta do Trabzona ob Črnem morju. Nastanitev v hotelu študentskega kampusa "Karadeniz Teknik Universitesi".

18.8.    Ogled samostana Sümela, odhod iz Trabzona
Prevoz s kombijem do 50 km oddaljenega samostana v nacionalnem parku Altindere. Ogled samostana ustanovljenega leta 386. Samostan vklesan v golo skalo je bil večkrat prenovljen in razširjen, končno obliko pa je dobil v 18. stoletju. Je ena glavnih atrakcij v okolici.
Po ogledu je sledilo "tradicionalno kosilo" s postrvmi, ki jih gojijo v celotni dolini Altindere. Povratek v Trabzon in prosto popoldne za zadnje nakupe potrebščin za odpravo.
Ob 20. uri se vkrcamo v redni avtobus za Tbilisi.

19.8.    Trabzon - Tbilisi - Kazbegi
Nočni avtobusni prevoz iz Trabzona (Turčija) do Tbilisija (Gruzija). Na meji brez posebnosti, razen tega, da Makedonci rabijo vizo (26 EUR) za vstop v Gruzijo. Vožnja do Tbilisija je trajala 11 ur. Presedemo v kombi in preko prelaza Gudauri (2.250 m) po treh urah vožnje prispemo v vas Kazbegi (1.700 m). Namestimo se v zelo preprostem hostlu v vasi. Vas je znana tudi pod imenom Stepantsminda (Sveti Štefan).

20.8.    Kazbegi - koča Bethlemi
Po izredno močnih nočnih nevihtah se ob šesti uri odpeljemo do Cerkve Svete Trojice oz. Gergeti Trinity Church (2.170 m). V meglenem vremenu rabimo za vzpon do koče Bethlemi (3.653 m) pet in pol ur. Pri prečkanju ledeniškega potoka se Maja iz Makedonije temeljito okopa v njem. Pod kočo prečkamo položni ledenik Gergeti. Namestimo se na tleh v preprostih sobah koče. Ponoči izredno močan veter, zapade tudi 2 cm novega snega.

21.8.    Aklimatizacija
V dokaj umirjenem ozračju se povzpnemo do kapelice nad kočo na nadmorski višini 3.890 m in nato še dobrih 150 višinskih višje po vzhodnem pobočju Mount Kazbeka.
Popoldan počitek in priprava na vzpon.

22.8.    Vzpon na Mount Kazbek, 5.033 m
Dan se prične ob drugi uri zjutraj, na pot se odpravimo točno ob treh. Vzpona se ne udeleži Ružica iz Črne gore zaradi bolečin v hrbtu ter Lazar iz Srbije, ki je ostal že v dolini.
Po treh urah hoje po kopnem ob prvem svitu stopimo na položni ledenik. Na zahodni strani gore se čez ledenik, ki leži docela v Rusiji v lepem in mirnem vremenu povzpnemo do platoja pod vršno piramido. Zadnjih 160 m je nekoliko strmejših (35°do 40°) in po 9 urah dosežemo 5.033 m visok vrh.
Sestop v megli opravimo v 4 urah in po trinajstih urah spet dosežemo kočo Bethlemi.


Mount Kazbek, 5.033 m

23.8.    Sestop v Kazbegi - Tbilisi
V zelo lepem in toplem vremenu ob pol deseti uri pričnemo s sestopom v dolino. Na poti si še ogledamo Cerkev Svete Trojice nad vasjo. Ob treh popoldan prvi prispemo v vas.
Sledi priprava za odhod v Tbilisi in pakiranje opreme. Ob 23. uri prispemo po nekaj iskanja do hostla v središču Tbilisija. V bližini nam uspe najti še nekaj za pod zob v eni izmed restavracij z gruzijsko hrano. Ob enih zjutraj se Bojan in Branko poslovita od ekipe ter se s taksijem odpravita na letališče.

24.8.    Tbilisi - Istanbul - Brnik
Ob 4.15 poletiva iz Tbilisija do Istanbula, kjer izkoristiva nekaj ur postanka za kratek obisk Istanbula. S podzemno železnico (1 EUR v eno smer) se odpeljeva do Aksaraya, popijeva turško kavico, opraviva nekaj nakupov v znamenitem Grand Bazarju ter se vrneva na letališče. Ob 13.40 prispeva z vso prtljago na Brnik.

 http://photos.ivanek.net/georgia2012/

 Gruzija

Azija

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji