Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Latinska Amerika >  Čile  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 3491    

Patagonija - Fortalezza


 Čile, Latinska Amerika
Trajanje odprave: ??.12.1990 do ??.12.1990

Člani odprave:

Marko Lukić
Smer: Minuta modrosti
Gora: vzhodna stena FORTALEZZE
(Čile)
Ocena: VIII-, A4
Višina: 1200m
(29 raztežajev)
Datum: december 1990

Po mesecu in pol se je iz patagonske skupine Paine v Čilu vrnil mariborski plezalec Marko Lukič (AO Kozjak). Skupaj z Mihom Praprotnikom (AO Lj-Matica) sta preplezala novo smer v Fortalezzi, ki je šele tretja na ta vrh in prva v vzhodni steni. Na poti ju je spremljala Andreja Velikonja (AO Lj-Matica). V 1200 m visoki smeri so težave ocenjene z VIII-, A4, smer pa sta poimenovala "MINUTA MODROSTl". Skupaj je bilo 29 raztežajev, na vrhu pa ju je čakalo še 200 cm snega.

Oktobra tega leta sta prva poskusila dva naša plezalca, Peter Podgornik (AO Nova Gorica) in Matjaž Ravhekar (AO Jesenice), vendar se je njun poskus predčasno končal. Po 280 metrih sta se morala obrniti zaradi zdravstvenih težav Petra Podgornika. Takoj po povratku sta povedala, da sta na koncu fiksnih vrvi pustila vso opremo in bi bilo škoda, če ne bi poskusila kakšna druga odprava.

Marko Lukič in Miha Praprotnik sta v Paine prispela 3. decembra in naslednji dan že skopala luknjo pod steno. Najprej sta nosila opremo do luknje, nato pa sta 2 dni plezala in fiksirala vrvi nekje do 550 m. Vseskozi sta imela probleme s statičnimi vrvmi, trgalo jih je namreč padajoče kamenje. 27. decembra sta se odločila za dokončen naskok, saj takšne stene ne kaže predolgo izzivati. Ob dveh zjutraj sta začela žumariti po napetih vrveh, nato pa ju je čakalo izredno naporno plezanje do 23 ure. Vseskozi zaledenele poči, vmes prekinjene z gladkimi ploščami in nevarnimi luskami.

Po zelo neudobnem bivaku, kjer je celo noč pihal močan veter, sta drugi dan nadaljevala plezanje in ob 21. uri zvečer dosegla vrh. Nato sta do 7. ure zjutraj sestopala nazaj proti vznožju stene, spuščati se je bilo treba po vrveh po isti smeri. Po treh dneh brez pravega spanja, opremo sta imela samo tisto, ki sta jo imela na sebi, in bivak vrečo, (rahlo so jima premrznile tudi noge) sta končno lahko rekla, da je stena njuna.

To je bila šele tretja smer na Fortalezzo in prva v vzhodni steni. Do sedaj je bilo na vrhu približno 12 ljudi. Precej je bilo poskusov v tej steni. Dvakrat so poskusili Angleži pod Bowingtonuvim vodstvom. Prav tako dvakrat je bil tukaj tudi sloviti ameriški plezalec Jim Bridwell, avtor nekaterih najtežjih tehničnih smeri na svetu v slovitem EL CAPlTANU. Italijanom je uspelo splezati le desni greben.

Obema plezalcema je pomagal KOTG z letalsko karto.

Povzetek iz časopisov Večer in Delo


 Čile

Latinska Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji