Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Latinska Amerika >  Peru  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 2770    

Trapecio 2005


 Peru, Latinska Amerika
Trajanje odprave: 25.06.2005 do 15.07.2005

Člani odprave:

Branko Ivanek
Dokončali Lowov vzpon

Četverica, Pavle Kozjek, Miha Lamprehta in Branko Ivanek so skupaj z Baskom Aritzo Monasteriom v steni Trapecia (5.644 m) preplezali smer, ki jo je kot svojo označil že legendarni Jeff Lowe. Leta 1985 je preplezal najtežje dele smeri, nato pa se okoli 250 metrov pod vrhom obrnil. Po nepisanih alpinističnih kriterijih je bil to le poskus plezanja nove smeri. Sloves odličnega Jeffa Lowa je prispeval k temu, da pisani vodniki obravnavajo linijo kot smer. Naši so preplezali linijo do vrha gore in dejansko opravili prvi vzpon po centralni smeri v jugovzhodni steni slikovitega Trapecia.

Pavle Kozjek je zadnjih petnajst let redni obiskovalec perujskih gora. Ob lepem številu preplezanih smeri ima na zalogi vsaj dvakrat toliko dobrih »problemov«. Enega takšnih je letos odkril tudi Mihi Lamprehtu, Branku Ivaneku in Aritzi Monasteriu. Po prihodu v Huaraz, prestolnico perujskega gorništva, so naši alpinisti prišli konec junija. Takoj so se začeli privajati višini. Kot je v Kozjekovi navadi že nekaj let, so se na prvo resnejšo aklimatizacijsko turo podali s kolesi. Povzpeli so se do višine skoraj 4.100 metrov in tam prespali. Za prvi resnejši cilj v gorah so si izbrali Chopicalqui (6.354 m) v Cordilleri Blanci. Po krajšem počitku v Huarazu so se odpravili proti Cordillieri Huayhuash in glavnemu cilju, gori Trapecio. Logistika je v Huayhuashu bolj zahtevna kot v bolj obiskani Cordillieri Blanca in je podobna odpravam v azijska gorstva s pristopnim pohodom in baznim taborom. Ker je bilo vreme lepo, so že naslednji dan po prihodu v bazni tabor vstopili v jugovzhodno steno.


Jugo-vzhodna stena Trapecia z vrisano centralno smerjo

Plezati so začeli ob 5. uri zjutraj. V steni je bilo manj ledu, kot so kazale fotografije izpred nekaj let, zato so že takoj na začetku naleteli na previsni skalni del, preko katerega so si pomagali s tehničnim plezanjem. Lažji srednji del stene jih je pripeljal do navpične stopnje. Zaradi pomanjkanja ledu so v zadnjem raztežaju prečili tridest metrov v desno in preplezali previsni skalni kamin (VI-), ki jim je odprl pot na vršno pobočje. Po dveh strmejših raztežajih so ob 17. uri dosegli vrh Trapecia. V soju čelnih svetilk so sestopili čez severno steno in prispeli v bazni tabor ob 2.30 zjutraj. Preplezani 800 metrov visoki smeri so dali oceno ED+. O težavnosti plezanja bolj nazorno priča izjava Jeffa Lowa, ki je plezanje v smeri označil kot svoje najtežje solo plezanje do zdaj.

Tehnični podatki:

Cordillera Huayhuash, Trapecio (5.644 m), JV stena
prva ponovitev smeri Jeffa Lowa v celoti
ED+ (AI6, M5, A2) 800 m, 12 ur
Sestop: Severna stena (10 ur)

 http://trapecio.odprava.net

 Peru

Latinska Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji