Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Latinska Amerika >  Argentina  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 3057    

Patagonija 2009


 Argentina, Latinska Amerika
Trajanje odprave: ??.01.2009 do ??.02.2009

Člani odprave:

Boris Lorenčič - Lori
Gorska vodnika Urban Ažman in Boris Lorenčič sva januarja opravila drugo ponovitev smeri Tehuelche v severni steni Fitz Roya.

Pred tremi leti, januarja 2006 sva z Urbanom plezala v ogromni zahodni steni Fitz Roya in v dveh dnevih opravila 3. ponovitev Slovaške smeri, drugi dan vzpona naju je slabo vreme nemilostno preizkušalo in izkušnja je bila tako močna, da sva letos spet odšla novim zgodbam nasproti. Poligon je ostal isti - Fitz Roy, le hladno zahodno steno sva zamenjala z nama do takrat neznano sončno in bolj strmo severno steno.

Najprej je bilo: "greva!", šele potem sva brskala po zanimivih ciljih in se odločila za smer po severni zajedi, ki so jo prvič leta 1986 s fiksiranjem vrvi preplezali Italijani z Marcom Sternijem na čelu, ter se s poimenovanjem poklonili prvotnim prebivalcem Patagonije, indijancem Tehuelche. Naporno delo so zaključili v položnem terenu zgolj 100 metrov pod vrhom, kjer jih je slabo vreme pregnalo nazaj čez smer. Deset let po tem sta jo kot prva ponovila Garibotti in Byerly, za tem je samevala, oziroma do napadalcev ni bila radodarna.


El Chalten

10. januarja pristaneva v argentinskem Chamonix-u, v vasici El Chalten. Vremenska napoved  namiguje na dva dneva lepega vremena, zato še isti dan pripraviva opremo, ter naslednjo noč spiva na sedlu Del Cuadrado. Topla in jasna noč naju pospremi do stene, kjer ob 7. zjutraj začneva s plezanjem. Poči so večinoma zalite z ledom, čez plošče pa se marsikje lesketa požled, zato napredujeva počasneje kot bi želela. Plezanje zahteva dosti občutka za gibanje in precej iznajdljivosti pri nameščanju varovanja. Po osmih urah sva na veliki polici "Gran Hotel". Razkošen prostor izkoristiva za počitek pred najbolj strmim delom stene, veliko markantno zajedo "Diedro de Marco". Prvi, najtežji raztežaj iz Urbana izvabi mnogo sočnih besed in dosti energije, tudi naslednji so zaradi ledene dekoracije zelo zanimivi in hkrati resni. Ob 2 zjutraj, se nahajava pet raztežajev nad polico, najine sposobnosti premikanja pa so na zelo nizkem nivoju, zato se tam ustaviva in po štirih urah s prvim soncem spet poženeva konje; dosti nepreplezane poti je bilo še pred njimi… Naklonina nikakor ni hotela popustiti, led v počeh je čakal, da ga sklestiva, od zgoraj pa so prihajale vedno večje in pogostejše pošiljke talečega se oklepa. Veliko sva si pomagala s tehničnim plezanjem, saj prosto ni bilo mogoče, ura je pa brezbrižno tekla… Zaskrbljeno sva se ozirala proti ledeniku Hielo Continental, od koder so se predrzno približevali oblaki. Po dolgem času sva nato dočakala nekaj malo bolj položnih raztežajev in udobnih stojišč. Potem je bilo potrebno preplezati še zadnjih pet raztežajev v izstopnih zajedah in počeh; na vrhu popolnoma zalite z ledom premagava že v trdi temi. Iz začudenosti kako preplezati še zadnji ledeni zid naju reši čudežni prehod skozi preduh, s čemer končno doseževa položnejši svet in začneva na glas verjeti, da bova res stala na vrhu. Po dolgih 34. preplezanih raztežajih je ura 3 zjutraj, ko se v nekaj minutah poslikava in brez vzhičenosti med vedno pogostejšimi snežinkami zbeživa z vrha. Sestop po smeri Franco Argentina naju zaposli za nadaljnjih 8 ur, tako, da dopoldan doseževa ledenik na vzhodni strani gore. Od tam nato preko sedla Guillaumet sestopiva do šotora, ter se zvečer v El Chaltenu pri Toniju in Maxiju - prijaznih lastnikih kampa in hostla Lago del desierto, veseliva dobro opravljenega dela.

Čas kampiranja v baznih taborih pod stenami je v gorah nad El Chaltenom nepreklicno mimo. Boljša prehrana, dnevna oskrba z vedno natančnejšimi vremenskimi napovedmi, veliko dobrih plezališč in balvanov so prednosti, ki jih nikakor ne gre spregledati, zato je El Chalten zadnja leta množično pribežališče vseh, ki imajo radi plezanje po skalah lepih oblik. Vreme v nadaljevanju meseca ni več dopuščalo uresničitve večjih projektov, zato sva z Urbanom na koncu preplezala še smer Fonrouge - Comesana v Ag.Guillaumet, ter uživala v lepem plezanju in sanjskih razgledih. Aktivnost po plezališčih v smereh do težavnosti 7b je močno pripomogla k vzdrževanju plezalne forme in dobrega počutja.

Tik pred našim odhodom iz El Chaltena, se je nad norveškim bivakom, tik pod Torre de la Media Luna poškodoval kolumbijski plezalec, ki smo ga potem prenesli na varno. Izrabil bom to priložnost in potrkal na vest vsem tistim, ki mislite, da ste v gorah samozadostni. Niste in nismo! To se najbolj izkaže takrat, ko se zgodi nesreča. V okolju, kjer je organizirana gorska reševalna služba je potek jasen, postopki pa bolj kot ne utečeni. Tam, kjer tovrstne organiziranosti ni, pa je vsak ponesrečenec odvisen od dobre volje in pripravljenosti prostovoljcev, v tem primeru vsekakor plezalcev, ki so v bližini. Takrat številke, ki jih običajno uporabljamo pri poročilih o svojih vzponih izgubijo namen, šteje le število rok, ki so na razpolago in vsaka pride prekleto prav, še posebno, če je transport ponesrečenca dolgotrajen in poteka v zahtevnem terenu. Fantje in dekleta, nadutost in brezbrižnost v takem primeru ne pomagata, prehitro se lahko kdo izmed vseh nas, ki bi radi leteli pa znamo samo plezati znajde v drugi vlogi. Razmislite…

Srečno!

Preplezane smeri naveze: Urban Ažman in Boris Lorenčič

12. - 13.01.2009
Fitz Roy, 3375 m, severna stena
Tehuelche, 1300 m, 6b+/A2, 44h
2. ponovitev

31.01.2009
Aguja Guillaumet, 2579 m, SZ raz
Fonrouge - Comesana, 600m, 5+/A1, 4h

Poročilo sestavil; Boris Lorenčič, Maribor, 16.02.2009
 Patagonija 2009 (Fitz Roy, smer Tehuelche)

 Argentina

Latinska Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji